Menu

Coachen bij kanker

Wat als je te horen krijgt dat je kanker hebt… “Kanker?” “Dat gebeurt altijd bij een ander! Wat nu als het jou overkomt?”

“Je leven staat op zijn kop. Je verandert in een klap van gezond naar ziek. Alle zekerheden die je denkt te hebben vallen in één keer weg. Je zit in een rollercoaster die maar niet stopt. Dokters nemen de regie over. Je leeft van afspraak naar afspraak in het ziekenhuis.” Zomaar enkele van de vele uitspraken die ik in mijn werk regelmatig hoor van mensen die de diagnose kanker hebben gekregen.

Leven na kanker, hoe doe je dat?​

Het is heel moeilijk om dan grip op je leven te houden! Vaak komt er bij mensen een soort overlevingskracht naar boven, met als wens de ziekte te overleven. Het te doorlopen traject heeft een enorme impact, waar verschillende gevoelens bij komen kijken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten. 

Enkele voorbeelden van gevoelens zijn 

  • Angst voor de ziekte of terugkeer ervan;
  • Het vertrouwen in je lichaam kwijt zijn;
  • Verdriet;
  • Angst om dood te gaan;
  • Onzekerheid; acceptatie;
  • Veranderd lichaam of zelfbeeld;
  • Vermoeidheid;
  • Hoe om te gaan met je rol in het gezin.

Leven na kanker, hoe doe je dat? Als de behandelingen afgerond zijn, willen de meeste mensen het liefst weer “gewoon” verder leven. Doorgaan met waar je gebleven was. Helaas gaat het in de praktijk vaak anders. Het lijf wil nog niet, wellicht door vermoeidheid of gebrek aan concentratie. Misschien overheersen gevoelens van verdriet, angst, onzekerheid of komt nu het besef van wat er werkelijk allemaal is gebeurd. 

Vaak is het leven door de ziekte en de behandeling ingrijpend veranderd. Hoe pak je de draad weer op? Hoe kun je het vertrouwen in jezelf, in je lichaam en in je leven na kanker weer opbouwen?

Hoe vind je weer balans, zowel lichamelijk als emotioneel? In je werk, privé, in je gezin en in jezelf? 

Ieder mens is uniek, zo ook iedere vorm van kanker en de behandeling ervan. Je hebt geen invloed op wat je overkomt, maar wel hoe je ermee omgaat. Graag stem ik met jou af waar je behoefte ligt, om daarna samen een plan te maken hoe je weer grip op je leven kunt krijgen. Om de stap te maken van overlevingskracht naar levenskracht!

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen

✔ De behandeling(en)

✔ Acceptatie

✔ Angst voor de ziekte of terugkeer ervan

✔ Leven met of na kanker

✔ Fysieke klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, het ‘chemobrein’, concentratiestoornissen of een veranderd lichaam of zelfbeeld

✔ Omgaan met beperkte energie

✔ Leren waar je grenzen liggen en er naar handelen

✔ Kanker en relatie

✔ Kanker in het gezin

✔ Persoonlijke balans herstellen

✔ Werkhervatting

✔ Zingeving

Voor onderstaande behandelingen kan je bij mij terecht

Coaching bij kanker

Of je het zelf hebt (gehad) of iemand in je omgeving, kanker verandert je leven ingrijpend. Maar er is méér dan kanker! Jij bent er ook nog! Ik help je dat het weer om jou gaat draaien en niet alleen om de ziekte. Jij bent zelf de ziekte niet!

Psychosociale coaching

Gelukkig zijn en je goed voelen, dat wil iedereen. Door gebeurtenissen in je leven lukt dat niet altijd. Je raakt uit balans. Vaak zijn we prima in staat om daar goed mee om te gaan. Wat nu als dit niet zo gemakkelijk gaat? Ik help je om weer grip op je leven te krijgen!

Verlies en rouwbegeleiding

Als je in dit proces vastloopt of het te zwaar vindt om het alleen te doen, help ik als verlies- en rouwbegeleider om weer grip op je leven te krijgen.

Veel gestelde vragen

Ik bied je een veilige omgeving waarin je werkt aan je doelen. Als je vraag nog niet helder is, onderzoeken we die eerst samen. In het traject ben ik een gelijkwaardige partner. Mijn begeleiding bestaat uit luisteren en ‘prikkelende’ vragen stellen. Ik maak gebruik van verschillende technieken die tijdens het gesprek in gezet kunnen worden.
Ik help je op deze wijze met het vinden van je eigen antwoorden om zo tot je doel te kunnen komen.

Woon je buiten de straal van 20 km van Raalte of heb je weinig speling in je agenda, dan is online coaching via Skype of Zoom ook mogelijk.
Online coaching duurt gemiddeld tussen de 60 en 90 minuten en kost €65,- per sessie.

Een sessie duurt gemiddeld tussen de 60 en 90 minuten.

Als je het prettig vindt plannen we vooraf gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek van 30 minuten in.

Ik maak vooraf een globale schatting van het aantal sessies dat we nodig zullen hebben. Dat varieert van drie tot tien sessies. Als je doel bereikt is, of je hebt voldoende nieuwe stappen gezet en je kunt alleen verder, zijn we klaar.
De sessies vinden om de 2 á 3 weken plaats.

Tijdens een coaching traject is het belangrijk dat je de coach zoekt die bij je past. Voor mij staat voorop dat jij je veilig en vertrouwd voelt tijdens een coaching traject. Het kennismakingsgesprek is dan ook bedoeld om te kijken of er een klik is tussen jou en mij. Voel je vrij om open en eerlijk naar mij te kunnen zijn, alleen dan heeft het coaching traject effect.
Een kennismakingsgesprek duurt 30 minuten en is gratis en vrijblijvend.

Coaching gesprekken zijn over het algemeen intensief. Helemaal als je al weinig energie hebt. Daarom heb je de keuze om de gesprekken bij jou thuis te laten plaats vinden of bij mij in Raalte aan de keukentafel.
Een gesprek duurt 60 tot 90 minuten en kost € 65,- per sessie.

Alles wat er besproken wordt blijft tussen ons! Ik heb mijn beroepsgeheim!

De kosten per sessie zijn € 65,-.

Een online coachtraject Mindful Analysis van vijf tot zeven dagen kost € 295,-.

Mocht je onverwacht niet naar onze afspraak kunnen komen, dan hoor ik graag 24 uur van tevoren jouw afmelding. De sessie zal anders in rekening worden gebracht.

Op dit moment is Coaching (bij Kanker) nog niet bij iedere ziektekostenverzekeraar opgenomen in het basispakket. Heb je een aanvullende verzekering dan vergoeden een aantal verzekeraars de kosten (gedeeltelijk). Je kunt contact opnemen met jouw verzekeraar en hier navraag naar doen.

Vergoeding door werkgever
Vaak vergoeden werkgevers (een deel van) de kosten bij reintegratie, verzuimpreventie of persoonlijke ontwikkeling. Informeer hiernaar bij je werkgever.

Vergoeding via de belastingdienst
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten -inclusief de BTW- wellicht aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op het op peil houden of verbeteren van kennis en persoonlijke vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst. De kosten voor coaching zijn voor zelfstandige ondernemers en ZZP’ers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.

Na een coaching gesprek ontvang je van mij een digitale factuur per Email. Deze mag je vervolgens per bankoverschrijving voldoen binnen de gestelde betalingstermijn.

Afspraken dienen uiterlijk één dag eerder afgezegd te worden per WhatsApp, e-mail of sms, zodat andere cliënten nog de mogelijkheid hebben om in jouw plaats te komen. Voor afspraken afgezegd minder dan 24 uur van tevoren, om welke reden dan ook, ben ik genoodzaakt deze wel in rekening te brengen.