Psychosociale therapie bij kanker

Wat als je te horen krijgt dat je kanker hebt… “Kanker?” “Dat gebeurt altijd bij een ander! Wat nu als het jou overkomt?”

“Je leven staat op zijn kop. Je verandert in een klap van gezond naar ziek. Alle zekerheden die je denkt te hebben vallen in één keer weg. Je zit in een rollercoaster die maar niet stopt. Dokters nemen de regie over. Je leeft van afspraak naar afspraak in het ziekenhuis.” Zomaar enkele van de vele uitspraken die ik in mijn werk regelmatig hoor van mensen die de diagnose kanker hebben gekregen.

Leven na kanker, hoe doe je dat?​

Het is heel moeilijk om dan grip op je leven te houden! Vaak komt er bij mensen een soort overlevingskracht naar boven, met als wens de ziekte te overleven. Het te doorlopen traject heeft een enorme impact, waar verschillende gevoelens bij komen kijken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten. 

Enkele voorbeelden van gevoelens zijn 

  • Angst voor de ziekte of terugkeer ervan;
  • Het vertrouwen in je lichaam kwijt zijn;
  • Verdriet;
  • Angst om dood te gaan;
  • Onzekerheid; acceptatie;
  • Veranderd lichaam of zelfbeeld;
  • Vermoeidheid;
  • Hoe om te gaan met je rol in het gezin.

 

Leven na kanker, hoe doe je dat? Als de behandelingen afgerond zijn, willen de meeste mensen het liefst weer “gewoon” verder leven. Doorgaan met waar je gebleven was. Helaas gaat het in de praktijk vaak anders. Het lijf wil nog niet, wellicht door vermoeidheid of gebrek aan concentratie. Misschien overheersen gevoelens van verdriet, angst, onzekerheid of komt nu het besef van wat er werkelijk allemaal is gebeurd. 

Vaak is het leven door de ziekte en de behandeling ingrijpend veranderd. Hoe pak je de draad weer op? Hoe kun je het vertrouwen in jezelf, in je lichaam en in je leven na kanker weer opbouwen?

Hoe vind je weer balans, zowel lichamelijk als emotioneel? In je werk, privé, in je gezin en in jezelf? 

Ieder mens is uniek, zo ook iedere vorm van kanker en de behandeling ervan. Je hebt geen invloed op wat je overkomt, maar wel hoe je ermee omgaat. Graag stem ik met jou af waar je behoefte ligt, om daarna samen een plan te maken hoe je weer grip op je leven kunt krijgen. Om de stap te maken van overlevingskracht naar levenskracht!

 

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen

✔ De behandeling(en)

✔ Acceptatie

✔ Angst voor de ziekte of terugkeer ervan

✔ Leven met of na kanker

✔ Fysieke klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, het ‘chemobrein’, concentratiestoornissen of een veranderd lichaam of zelfbeeld

✔ Omgaan met beperkte energie

✔ Leren waar je grenzen liggen en er naar handelen

✔ Kanker en relatie

✔ Kanker in het gezin

✔ Persoonlijke balans herstellen

✔ Werkhervatting

✔ Zingeving

Download hier het energiedagboek

Voor iedereen die geraakt is door kanker en kamt met vermoeidheid

Voor onderstaande behandelingen kan je bij mij terecht

Psychosociale therapie bij kanker

Of je het zelf hebt (gehad) of iemand in je omgeving, kanker verandert je leven ingrijpend. Maar er is méér dan kanker! Jij bent er ook nog! Ik begeleid je dat het weer om jou gaat draaien en niet alleen om de ziekte. Jij bent zelf de ziekte niet!

Psychosociale therapie

Gelukkig zijn en je goed voelen, dat wil iedereen. Door gebeurtenissen in je leven lukt dat niet altijd. Je raakt uit balans. Vaak zijn we prima in staat om daar goed mee om te gaan. Wat nu als dit niet zo gemakkelijk gaat? Ik begeleid je om weer grip op je leven te krijgen!

Verlies en rouwbegeleiding

Als je in dit proces vastloopt of het te zwaar vindt om het alleen te doen, ondersteun ik als verlies- en rouwbegeleider om weer grip op je leven te krijgen.

Veel gestelde vragen

Ik bied je een veilige omgeving waarin je werkt aan je doelen. Als je vraag nog niet helder is, onderzoeken we die eerst samen. In het traject ben ik een gelijkwaardige partner. Ik maak gebruik van verschillende technieken die tijdens het gesprek in gezet kunnen worden. 
Ik begeleid je op deze wijze met het vinden van je eigen antwoorden om zo tot je doel te kunnen komen.

Een sessie duurt gemiddeld tussen de 60 en 90 minuten.

Als je het prettig vindt plannen we vooraf gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek van 30 minuten in.

Dat bepaal jij! Als je doel bereikt is, of je hebt voldoende nieuwe stappen gezet en je kunt alleen verder, zijn we klaar.

Therapiegesprekken kunnen intensief zijn. Helemaal als je mogelijk minder energie hebt. Mocht het voor jou niet haalbaar zijn om naar mijn praktijk te komen, is een huisbezoek bespreekbaar.

Alles wat er besproken wordt blijft tussen ons! Ik heb mijn beroepsgeheim!

De kosten per sessie zijn € 85,-.

De kosten (of een deel ervan) kunnen vaak vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed. Kijk in je polisvoorwaarden wat er vanuit je zorgverzekeraar wordt vergoed.

Vaak vergoeden werkgevers (een deel van) de kosten bij reintegratie, verzuimpreventie of persoonlijke ontwikkeling. Informeer hiernaar bij je werkgever.

Afspraken dienen uiterlijk één dag van te voren afgezegd te worden per WhatsApp, e-mail of sms. Voor afspraken afgezegd minder dan 24 uur van tevoren, ben ik genoodzaakt deze wel in rekening te brengen